STORY
9.7.2024

Po krk ve vodě! 10 tipů na koupání v Brně

Horké léto, chladivá voda, deka, knížka, pivo… a všechno ostatní počká. Provedeme vás po brněnských koupalištích, biotopech, říčních lázních a poradíme, kde v létě zchladit (nejen) horké hlavy! 

Jak dlouho se spolu koupeme?

Bezmála 700 let! První historickými prameny doložitelné říční lázně na Ponavě existovaly již ve 14. století, stejně jako lázně na Cejlu, na České, pod Špilberkem nebo na dnešní Masarykově ulici. V roce 1709 mělo Brno již více než 18 lázeňských zařízení. Ovšem pozor – lázně nesloužily pouze k rekreaci či ozdravným kůrám, ale také k denní očistě. Vždyť ještě za první republiky neměly dvě třetiny brněnských domácností vlastní koupelnu. V této době také vznikl (či byl na základech již existujících předchůdců vybudován) čtyřlístek městských lázní dle návrhu slavného architekta Bohuslava Fuchse – Riviéra, na Kopečné, v Zábrdovicích a na dnes již zaniklém Svrateckém náhodu na Hlinkách. Tato zařízení se velmi rychle stala důležitou součástí městského prostoru i života obyvatel Brna.

„Lázně v Zábrdovicích měly vedle naprosto špičkové architektury i velký společenský dopad – sloužily jako místo setkávání i kulturní centrum. Prováděl jsem v nich spoustu velkých osobností architektury, všichni jimi byli fascinováni,“ uvádí architekt Jan Sapák.
Osudy Fuchsových lázní

Na Svrateckém náhonu, v místech, kde dnes ústí Výstavní ulice do Mendlova náměstí, byste lázně našli už v 19. století. V červenci 1928 byly otevřeny v nové podobě dle návrhu Bohuslava Fuchse. Oblíbené funkcionalistické lázně, jimž dominovala jednopatrová budova s plochou střechou a šatnami o kapacitě až 7 000 návštěvníků, byly poničeny při bombardování za druhé světové války a následně padly za oběť přestavbě Mendláku v 60. letech 20. století. Říční lázně Riviéra, taktéž zrekonstruované dle Fuchsova návrhu v roce 1927, druhou světovou válku přežily a byly hojně navštěvovány až do 90. let. Tehdy město Riviéru neprozřetelně pronajalo Janu Kolaříkovi z rodiny Berousků. Lázně se tak staly na deset let veřejnosti uzavřeným skladištěm kolotočů a podnikatele se podařilo z areálu vykázat až po přelomu tisíciletí. Do venkovních bazénů zábrdovických lázní se chodíme koupat dodnes, zatímco samotná budova už dlouhá léta chátrá a co pár let se objevují zprávy o rekonstrukci. A konečně, Městské lázně na Kopečné, které Fuchs v roce 1928 přestavěl z původních „lidových sprchových lázní“ na moderní lázně „vanové“, jsou v současnosti v soukromých rukou a budova slouží coby lékařské středisko.

Fuchsovy lázně na Starém Brně. Foto: z knihy Staré Staré Brno

TOP 10 míst, kde se zchladit:

1)   Léto na Prýglu

Léto na brněnské přehradě je ideálním mixem koupání, sportu a relaxace. Pláže U Sirky, Rakovec, Kozí horka, Sokolák nebo Rokle jsou obsypány stánky s občerstvením a hospůdkami – stejně jako oblast přístaviště v okolí jedenáct metrů vysoké bílé kotvy. Velmi oblíbenou kratochvílí na Prýglu je projížďka po hladině na šlapadle či paddleboardu. Najdete tu také hřiště na beach volejbal, basket, pingpongové stoly nebo veřejné grily.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

2)   Největší brněnský koupák…

…s kaskádou tří bazénů dosahujících celkové délky téměř 400 metrů. Na Riviéře si kromě plavání můžete užít také atrakce včetně 75metrového tobogánu, skluzavky, oblíbeného lanového mostu a lezecké stěny. Když k tomu přidáte celkem šest kurtů na plážový volejbal a občerstvení zahrnující maso rovnou z grilu, Božský kopeček zmrzliny a kávu z Basta coffee, skutečně není z Riviéry kam spěchat.

Foto: STAREZ - SPORT

3)   Biotop Brno-jih

Unikátně je vyřešeno čištění vody na koupališti Biotop Brno-jih. O její vynikající kvalitu se starají pouze přírodní činitelé – řasy, rostliny a mikroorganismy. Koupání v takovém prostředí je jak přívětivější pro alergiky, tak vhodnější pro malé děti. Areál přírodního koupaliště o celkové ploše přes 20 000 m2 najdete na klidném místě u Svratky mezi ulicemi Kšírovou, Hněvkovského a Sokolovou na ulici K Lávce.

Foto: Biotop Brno-jih

4)   Koupání s výhledem

Vykoupat se, zahrát si beach volejbal, převléct se a rovnou usednout do hlediště divadla? Na Kraví hoře klidně. Zdejší koupaliště má padesátimetrový bazén s dohřívanou vodou, spoustu atrakcí pro dospělé i děti, přímo ve zdejším sportovním areálu navíc stojí také amfiteátr, v němž sídlí letní scéna Divadla Bolka Polívky. Můžete si tak přes léto užít jedinečnou kombinaci relaxu, zábavy a kultury na jednom místě, to vše s krásným výhledem na Brno.

Foto: Sportovní areál Kraví hora

5)   V objetí řek

Kromě přehrady v dosahu MHD má Brno ještě jednu velkou výhodu pro všechny milovníky vody – dvě řeky protékající městem. Skvělé místo ke koupání ve Svratce je pláž v Jundrově, hezký vstup do vody nabízí také komínská mola. A co koupání ve Svitavě? Jeden příklad za všechny – Sluneční lázně v Maloměřicích. Krásný park se spoustou příležitostí k opalování, krytou převlékárnou a pozvolným vstupem do vody.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media 

6)   Lentilkový tobogán a vlnobití

Venkovní areál zábrdovického koupaliště s charakteristickým „lentilkovým“ tobogánem a bazénem s umělým vlnobitím letos láká také na kondiční plavání v pondělí, ve středu a v pátek od 7.00 do 9.00. Zajímavostí koupaliště je bezplavková zóna na terase lázní – no řekněte sami, kolik znáte koupáků s vlastní „nudapláží“? Najdete tu i brouzdaliště pro nejmenší, dětské hřiště nebo beach volejbal.

Foto: STAREZ - SPORT

7)   Na Dobráku to žije

Dva kurzy na beach volejbal, bar přímo u bazénu, zastíněná pohodlná lehátka, která si můžete zarezervovat předem, doprovodný programem pro děti i dospělé, FunPark s lanovým centrem, bludiště, trampolíny nebo prolézačky… Na Dobráku je zkrátka rušno a pokud hledáte koupák, který nabídne aktivní zábavu pro celou rodinu, určitě vyzkoušejte.

Foto: Koupaliště Dobrák

8)   Bistro & koupaliště

Juliánovské koupaliště má, díky své poloze přímo v zástavbě, naprosto unikátní atmosféru. Letos navíc přichází se spoustou novinek. Nové malované převlékárny, ještě více atrakcí pro děti (pro něž je celé koupaliště určeno především), skvělá zmrzlina od Barčelata, o víkendu tu navíc otevřelo Mullers bistro s kávou z Upraženo, grilovanými specialitami a osvěžujícími letními drinky pro celou rodinu. Majitelé na bazénu ještě ladí drobné detaily, pro aktuální informace o otevírací době tedy sledujte FB Mullers bistro & koupaliště Juliánov.

Foto: Mullers bistro & koupaliště Juliánov

9)   Pohodový koupák v Kéniku

Koupaliště Královo Pole najdete u Křižíkovy ulice. Využít tu můžete dva 25m bazény, dětské brouzdaliště, terasy s občerstvením, nejrůznější atrakce a hřiště. Díky své poloze trochu mimo centrum je na koupališti zvláště v dopoledních hodinách klid, u areálu navíc zaparkujete zdarma.

Foto: Koupaliště Královo Pole

10)   Brněnské moře

Za vodou v Brně dokonce nemusíte na koupaliště ani k řece. Parádně si zchladíte nohy v „brněnském moři“ v parku na Moraváku. K tomu si v místní kavárně můžete vzít pivo, limonádu nebo třeba ledovou kávu. A pokud máte cestu přes Dominikánské náměstí, osvěží vás loni odhalený vodní prvek – kužely chrlící chladnou vodní páru.

Foto: Ivo Dvořák / Pocket media

 

Děkujeme, ozveme se co nejdříve
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Další články

Pocket NEWS
2.10.2024

Listopadový KAM naservíruje wellness a exotickou kuchyni!

Rubrika Lifestyle se tentokrát věnuje wellness a saunování, v rubrice Gastro nahlédneme do kuchyně brněnských exotických restaurací.

Pocket NEWS
27.9.2024

Gurmánský poplach! Nový Food & Drink Brno vyjde už na začátku listopadu

Podzimní vydání gastronomického průvodce Food & Drink Brno naservíruje to nejlepší z lokální gastronomie. Pozvěte spolu s námi brněnské gurmány ke společné host

Pocket NEWS
4.9.2024

Zářijový KAM: Prozkoumejte literární historii a inspirace Brna s novým vydáním

Milí čtenáři,máme pro vás radostnou zprávu – nové zářijové vydání magazínu KAM právě dorazilo do Brna a je plné fascinujících příběhů a literárních objevů.