Petr Baláš: Cyklozastávka Pod Jabloní je místo, kde se potkává spousta skvělých lidí a kapel.

Šumivý klid Svratky se mísí s veselým ruchem cyklostezky, po níž denně projedou stovky lidí. Kam míří? Často do Cyklozastávky Pod Jabloní.
A pokud ne, dělají chybu. Krásná stinná zahrádka provoněná klobáskami z udírny a grilu je více než hospoda. Je to komunita super lidí. V jejím středu stojí od roku 2016 Petr a Klára.
Jak Cyklozastávka Pod Jabloní vznikla?
P: První myšlenka na otevření občerstvení vznikla, když jsem na této zahradě s dědem opékal špekáčky. Postupem času jsme společně myšlenku rozvinuli a zahájili potřebné kroky. Bez dědy by to nikdy nešlo, on byl ten, který mě podporoval a hodně pomohl. Přeci jen otevřít zahrádku na zahradě – tomu moc lidí nevěřilo. V roce 2015/2016 ještě moc zastávek, kde se na kole dalo občerstvit, nebylo.
A jak se hospůdka za osm let fungování proměnila?
P: Začínali jsme velmi stroze, se třemi malými stolky. Začátky byly hezky punkové, návštěvníci si brali deky, rozložili si je, kde se dalo, a užívali tu skvělou pohodu… Hned po prvním víkendu bylo jasné, že se lidem u nás líbí, a přibývala další místa na sednutí a stojany na kola.
Mátě něco nového pro aktuální sezonu?
K: Každou sezonu přijde nějaký nový nápad. Pro letošek je to udírna.
P: Zaměřili jsme se také na rozšíření nabídky na prkénku – je to ideální nabídka pro páry nebo skupinky na kole, které se chtějí občerstvit. Nabídku chlebů se snažíme také rozšiřovat a vymýšlet nové, ačkoli škvarkovka s pažitkou je absolutní evergreen. Ta je tu s námi od první sezony a bude tu vždycky.
K: Na tu jsi vlastně utáhl i mě, tak ještě aby nebyla! :)
Otevřeno máte od 15.30 každý den kromě soboty. Jsou nějaké výjimky?
P: Když je hodně ošklivo neotvíráme.
K: Pokud prší a je teplo, tak si troufneme, protože v zahrádce máme stan, pod který se dá schovat.

Co chystáte za zajímavé akce na příští měsíce?
P: Hodně se těšíme na Burgeso, každoroční setkání, na němž děláme s kamarády burgery podle italského receptu od Luigiho. Letos chystáme akci na 31. srpna a máme v plánu to pořádně rozjet a připravit dvě stě burgerů. Jinak je v plánu spousta hraní, koncertů, uzení, opékání, pořád se bude něco dít.
K: A v říjnu coby zlatý hřeb sezony pořádáme benefiční vyjížďku pro všechny naše přátele
a lidi kolem Cyklozastávky. Letos se bude konat už sedmý ročník, výtěžkem pomáháme Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek. Příspěvky na start jsou dobrovolné, odpolední program bohatý a díky tombole, dražbě šperků a především díky všem skvělým lidem každý rok vybereme více než ten předchozí, naposledy se nám podařilo
předat nadaci 75 000 Kč.
Máte nějaké oblíbené kapely, které se pravidelně vrací?
K: Spoustu! A všichni jsou skvělí.
Naše srdeční záležitost je kapela CCA Gang, když u nás hrají, říkají, že hrají doma. Další super muzikanti jsou naši kluci Standaband – ti hrají pravidelně každé pondělí, čtvrtky patří Mr. Blue a jeho blues, dále u nás hrává (v brněnském hantecu) Bezruký Frantík, rokenroloví mladí
a nadějní Něco si přej a také pořádáme trampské sleziny.
P: Cyklozastávkou prošlo už hodně kapel. A je skvělé, že nemusíme nikoho oslovovat, kapely se nám ozývají samy. Je to pro nás důkaz, že lidem je tu fajn.
K: Ccáčka měli super hlášku – protože je Cyklozastávka u řeky, chodí sem hlavně sportovci (ať už cyklisti, nebo vodáci), schází se tady samí dobří lidé. A v momentě, kdy projdou naší branou, je úplně jedno, jestli jsou právníci, lékaři nebo třeba dělníci – jsou si všichni rovni.
To je, myslíme, právě to kouzlo, které dělá Pod Jabloní takovým místem, jaké je.
Jak to máte s nabídkou piva? V uplynulých letech jste piva měnili, u čeho jste zakotvili teď?
P: Začínali jsme s Březňákem 11, potom jsme rozšířili nabídku o Poličku a šumavský Kout. Kvůli lásce k Jeseníkům se nám pak na dlouhou dobu na čepu ustálil Šerák od Holby, loni ho vystřídal litovelský Josef. K tomu rádi střídáme několik dalších pivovarů, momentálně máme Pilsner Urquell a k tomu ještě řemeslný minipivovar Old Cock ze Znojma. Na čepu jsou vždy tři druhy piva.
Na čepu je aktuálně litovelský Josef, Pilsner Urquell, střídáte také různé speciály. Co si u vás dáme dobrého na jídlo?
K: Tahákem je, jak už jsme říkali, škvarkovka a jiné chlebíky, máme také skvělé paštiky nebo tlačenku od našeho řezníka. Snažíme se hodně pracovat s čerstvými věcmi, takže servírujeme i chleby s kozím sýrem nebo tvarohem. Pak klobásky, hermelíny na grilu, dobroty z udírny, nakládané řecké sýry, na akcích občas grilujeme kýtu, nabídku zkrátka pořád nějak obměňujeme a oživujeme.
Jste vášniví cyklisté?
P: Kolo miluju, je to můj nejoblíbenější sport. Když je volná chvíle, rádi vyrážíme do přírody nebo jen tak protočit nohy na Prýgl. Nejraději jezdíme v našich jabloňových dresech, které si u nás mohou hosté i zakoupit, vždy nás potěší, když nějaký
z našich dresů na cestách potkáme.
Máme i skupinu přátel Jablíčka, která zanedlouho pojede ve Francii jednu z etap Tour de France.
K: Takový náš reprezentativní tým! Všichni jsme se poznali Pod Jabloní, takže přímo tady naše přátelství vzniklo. Dříve ani všichni nebyli cyklisté, ale postupně kolu propadli.
P: A pivo milujeme všichni pořád stejně :).

Doporučíte nějakou super trasu se zastávkou u vás?
P: Zajímavá je třeba zrovna ta, kterou jezdíme v rámci říjnové benefice. Vede okolo přehrady nahoru na Ríšovu studánku, potom k Helenčině studánce, spadnete do Žebětína do Údolí oddechu a po cyklostezce zpátky sem k nám. Okruh asi 25 km a můžeme ho doporučit i pro rodiny s dětmi.
Další články

Příběhy psané na brněnské domy. Vyšel únorový KAM!
Únorové vydání časopisu KAM v Brně je venku a odhaluje tajemství skrytá ve fasádách brněnských domů.

Brno pomáhá. Jak nasát vánoční atmosféru a udělat dobrý skutek?
Advent je plný chladného počasí, světýlek, radosti, ale někdy také shonu. Je ještě jedna věc, která předvánočnímu času kraluje.

Staňte se objeviteli města! Nový web ObjevBrno.cz nabízí to nejlepší z Brna!
Nová on-line platforma, kterou vám přinesl tým stojící za známými brněnskými tituly KAM v Brně a Food&Drink Brno. ObjevBrno.cz je průvodce městem!